راه های مراقبت از پوست چرب
داشتن پوستی صاف و بدون جوش، نشان دهنده مراقبت و رسیدگی به آن است. پوست هم مانند خیلی از اجزای بدن از جمله دندان، چشم، گوش و … نیاز به مراقبت و رسیدگی دارد. زمانی که فرد دارای پوست چرب یا خشک باشد سطح مراقبت و نگهداری بالاتری احتیاج است. در این مطلب به صورت ویژه با بررسی ویژگی ها و شرایط پوست چرب، شما را با آن آشنا خواهیم کرد و راه های مراقبت از پوست چرب را با هم بررسی می کنیم. اهمیت مراقبت از پوست چرب آنجایی خود را نشان می دهد که با کمترین بی توجهی پوست دارای جوش های بزرگ و در برخی موارد جوش های سر سیاه می گردد.
پوست چرب چیست؟
پوست چرب یکی از حالت های مختلف پوست می باشد که افراد دارای آن بدون اینکه چیزی مانند کرم، روغن یا هر مرطوب کننده ای روی پوست استفاده کنند، در فاصله کمی بعد از حمام پوست آنها به حالت براق و چرب در می آید. این چربی زیاد که ناشی از غدد موجود در پوست می باشد اگر در فاصله های کوتاه از روی پوست برطرف نشود و از پوست مراقبت نشود، عاملی برای ایجاد جوش در صورت است. یکی از مشکلاتی که چرب شدن پوست ایجاد می کند، بسته شدن منافذ پوست است و سبب می گردد فعل و انفعالات مورد نیاز به خوبی در پوست رخ ندهد.
چگونه بدانیم پوست چرب داریم؟
پوست چرب دارای برخی نشانه ها و ویژگی ها می باشد که در صورت وجود آنها در پوستمان، باید بدانیم که دارای پوست چرب هستیم، مهمترین این علائم و نشانه ها عبارتند از:
- وجد منافذ بزرگ بر روی پوست
- ضخیم شدن پوست
- وجود جوش بزرگ، آکنه و جوش سر سیاه به طور مداوم در پوست
- عدم ماندگاری آرایش روی پوست
- روشن بودن غیر طبیعی پوست
- ظاهر کثیف پیدا کردن پوست
- پوسته پوسته شدن بی دلیل پوست
- واکنش سریع پوست نسبت به تابش آفتاب و نور
در صورت مشاهده این علائم، فرد دارای پوست چرب می باشد که نیاز است مراقبت های ویژه ای را از پوست خود به عمل آورد.
علت چرب شدن پوست
عوامل متعددی در چرب شدن پوست دخیل هستند. برخی از عوامل مربوط به ژنتیک فرد می شوند و به صورت وراثتی در او قرار دارند که مهمترین علت چرب شدن پوست در طولانی مدت می باشد. برخی دیگر از دلایل به صورت مقطعی و برای مدتی سبب چرب شدن پوست می شوند، مانند تغییرات هورمونی که در سن بلوغ رخ می دهد و یا بر اثر مصرف داروهای مختلف ایجاد می شود.
این تغییرات هورمونی در یک دوره مشخص سبب می شود که چربی پوست به مقدار قابل توجهی افزایش یابد و به همین دلیل نیاز است که برای جلوگیری از ایجاد جوش های زیاد، از پوست مراقبت شود. چرا که بعضا جوش های دوره بلوغ از خود اثرات ماندگاری تا همیشه به جای می گذارند. در مواردی که فرد از داروهای بدنسازی، قرص های ضد بارداری و … استفاده می کند نیز این تغییرات هورمونی مشاهده می شود. دوران حاملگی نیز همراه با ایجاد تغییرات هورمونی در فرد است و سبب چرب شدن پوست می گردد.
یک دسته از عوامل به نوع تغذیه و شرایط زندگی بر می گردد. افرادی که در آب و هوای گرم و مرطوب زندگی می کنند بیشتر دچار پوست چرب می شوند. مواد آرایشی با توجه به کیفیت و میزان مصرف نیز می توانند عامل چربی پوست برای برخی افراد باشند.
راه های مراقبت از پوست چرب
داشتن پوست چرب مشکلاتی به همراه دارد اما دلیلی بر نگرانی وجود ندارد. با انجام یک سری روش ها و مراقبت ها به خوبی می توانیم میزان چربی پوست را کنترل کنیم و از بروز عوارض پوست چرب مانند جوش و آکنه جلوگیری نماییم. مهمترین راههای مراقبت از پوست چرب عبارتند از :
1- شستشوی مداوم و منظم
می توان گفت راحت ترین راه و ساده ترین راه شستن پوست به صورت مرتب و روزانه است. اینکه تعداد شستشوی صورت چقدر و با چه فاصله ای باشد بستگی به میزان چربی پوست دارد. در پوست های خیلی چرب توصیه می شود روزانه دوبار شستشوی صورت انجام شود. برای شستشو از آب ولرم و صابون های معمولی استفاده کنید. در شستشو زیاده روی نکنید.
2. برنامه غذایی مناسب
زمانی که برنامه غذایی درستی رعایت نشود و سیستم گوارش به خوبی عمل نکند، افزایش چربی پوست رخ می دهد. پوست نیاز به مجموعه ای از ویتامین ها، مواد معدنی و … دارد که باید به خوبی تامین شود. برخی از مواد غذایی که باید در برنامه افراد دارای پوست چرب باشد عبارتند از :
گردو بخاطر داشتن امگا 3، خیار بخاطر دارا بودن ویتامین A و E که عامل باز شدن منافذ پوست، صاف بودن آن و شرایط طبیعی در پوست می گردند، آووکادو به دلیل داشتن منابع چربی سالم و همچنین برخورداری از ویتامین E، در کنار این موارد باید از خوردن غذا های بسیار چرب، چربی های ناسالم، غذاهایی که برای پخت آن چندین بار روغن سرخ می شود، مانند فست فود ها و … تا حد امکان بپرهیزید. مصرف نوشابه های گازدار، مواد دارای قند مانند شیرینی و شکلات و غذاهای سرخ کردنی نیز تا حد ممکن باید کاهش پیدا کنند و حتی از برنامه غذایی فرد مبتلا به پوست چرب حذف شوند.
3. ورزش کردن
فعالیت ورزشی منظم و اصولی گردش خون را در بدن افزایش می دهد، به پاکسازی منافذ پوست کمک می کند، سطح چربی تولیدی بدن که منافذ پوست قرار می گیرد را کاهش می دهد و فرد به مراتب کمتر جوش می زند. در صورت فعالیت سنگین ورزشی که با عرق کردن همراه است، بعد از ورزش دوش بگیرید.
4. سرم های روغنی
یکی از روش هایی که عمل عکس به همراه دارد استفاده از سرم های روغنی می باشد. این سرم ها که از روغن گیاهی هستند نه تنها باعث چربی بیشتر پوست نمی شوند که ویتامین های مورد نیاز آن را تامین می کنند، لطافت به پوست می بخشند و شادابی و درخشندگی آن را افزایش می دهند.
5. لایه برداری
در صورت عدم مراقبت درست و یا عدم اطلاع از شرایط پوستی در خیلی موارد چربی انباشته شده در منافذ پوستی سبب بسته شدن آنها می شود. در این حالت فرد باید به صورت دوره ای و هر هفته یک بار به انجام لایه برداری پوست با کمک اسکراب بپردازد. این روش کمک می کند که منافذ باز شده چربی موجود در پوست خارج شود.
برای مشاهده و خرید انواع لایه بردار و اسکراب های پوست کلیک کنید.
از دیگر مراقبت های پوست برای افرادی که در این دسته قرار می گیرند، استفاده از ژل های شستشو، مواد پاک کننده آرایش، استفاده از تونر، استفاده از ضد آفتاب، استفاده از مرطوب کننده و … می باشد.
برطرف کردن پوست چرب با کمک ماسک خانگی
یکی از روش های عالی برای برطرف کردن چربی پوست، استفاده از ماسک خانگی می باشد. این ماسک ها نه تنها چربی را برطرف می کند که عاملی برای از بین بردن جوشها می باشند. با کمک ماسک های خانگی منافذ بزرگ ایجاد شده در پوست را نیز محدود می کنند. مهمترین ماسکهای خانگی در این زمینه عبارتند از:
- ماسک شیر: شیر به صورت تنها یا به صورت ترکیب با مواد دیگری که برای اهداف زیبایی پوست است، به عنوان ماسک عملکرد مناسبی در زمینه چربی پوست دارد. اگر هدف فقط چربی پوست است استفاده از شیر با آب لیمو گزینه مناسبی است.
- ماسک خیار : خیار را به صورت لایه لایه برش بزنید و لایه های نازک آن را بر روی صورت استفاده کنید.
- ماسک گوجه فرنگی : آب گوجه فرنگی برای چربی پوست مناسب است. با مخلوط کن یا همزن، مقدار کافی آب گوجه فرنگی تهیه کنید و روی پوست قرار دهید.
- ماسک گلاب : برای ماسک گلاب باید صورت را با آن خیس کنید. با کمک پنبه می توانید صورت را با گلاب پاکسازی کنید.
- ماسک لیمو و ماست : ماست خواصی نزدیک به شیر دارد و ترکیب آن با لیمو بخاطر وجود اسید سیتریک در لیمو تا مقدار زیادی چربی پوست را برطرف می کند. از طرفی استفاده از ماسک لیمو و ماست راحتتر از استفاده از ماسک شیر می باشد.
- ماسک موز و عسل : وجود ویتامین های A، B و E در این ماسک عاملی برای از بین بردن چربی پوست و در عین حال نگهداری رطوبت موجود در آن است. این ویژگی سبب می شود که آسیب های ایجاد شده در پوست مانند جای جوش ها و … نیز تا حدودی برطرف شود. در این ماسک به همراه موز و عسل از آب لیمو نیز استفاده شود.
یکی دیگر از راه های پزشکی از بین بردن چربی پوست اسیدتراپی است برای اطلاعات بیشتر درباره اسیدتراپی پوست چیست و چگونه انجام می شود کلیک کنید.
مزیت های پوست چرب
چربی به اندازه و کنترل شده در پوست مزیت های خاص خود را دارد و نباید در شستشو و درمان پوست چرب زیاده روی کرد. برخی از مزیت هایی که یک پوست نسبتا چرب دارد عبارتند از :
- بهتر نشستن آرایش بر روی پوست
- دیرتر چروک شدن پوست این افراد
- نرم بودن پوست چرب
- عدم ایجاد خشکی و ترک ترک شدن پوست
- انجام راحتتر روش های زیبایی از جمله برنزه کردن بر روی پوست چرب
سوالات متداول
1. پوست چرب نیاز به مرطوب کننده دارد؟
خیلی از افراد تصور می کنند که پوست چرب نیاز به مرطوب کننده ندارد و مرطوب کننده باعث افزایش چربی می شود. در صورتیکه به این شکل نیست و مرطوب کننده نیاز دیگری از پوست را برطرف می کنند. البته باید از مرطوب کننده های فاقد چربی استفاده شود.
2. هر چند روز یک بار از لایه بردار برای پوست چرب استفاده کنیم؟
برای پوست هایی با شدت چربی بالا امکان استفاده از لایه بردار به صورت دو بار در هفته وجود دارد. در شرایط آب و هوایی گرم تا 3 بار لایه برداری از پوست نیز در هفته امکان پذیر است.
3. شستن پوست چرب با صابون بهتر از ژل است؟
صابون ها بخاطر مواد شیمیایی که دارند در صورت استفاده زیاد چربی مفید و ضروری پوست را نیز از بین می برند و به پوست آسیب می زنند. ژل ها برای شستشوی مداوم پوست چرب بهتر هستند.
4. از کجا بفهمم پوستم چرب است؟
در کمتر از چند ساعت بعد از شستشو یا حمام اگر پوست دوباره چرب شد، فرد دارای پوست چرب می باشد که ظاهری براق دارد و زیاد جوش می زند.
دیدگاهتان را بنویسید