راه های درمان خشکی پوست
یکی از مشکلات رایج در انواع پوست، خشکی آن می باشد. خشکی پوست نه تنها خود آزار دهنده است که سبب عوارض و مشکلات جانبی دیگری مانند خارش پوست، زخم شدن سریع پوست، از دست رفتن زیبایی ظاهری پوست و … می شود. برای اینکه از این مشکلات جلوگیری شود باید خشکی پوست را به طور کامل درمان کرد. اما راه های درمان خشکی پوست چیست؟ چه روش هایی برای درمان مناسب تر است؟ از کجا بدانیم دچار خشکی پوست هستیم و .. از جمله موارد قابل توجهی است که در ادامه به آنها پرداخته ایم و جواب خیلی از سوالات را بیان کرده ایم.
خشکی پوست چیست؟
در بافت پوست به صورت طبیعی مقدار مناسبی چربی، آب و مواد معدنی نرم کننده وجود دارد که سبب می شوند فرد دارای پوستی شاداب و سالم باشد. اگر میزان رطوبت و چربی پوست کمتر از مقدار طبیعی باشد، پوست نرمی خود را از دست می دهد و به اصطلاح گفته می شود پوست خشک است یا فرد به خشکی پوست (dry skin – skin dryness) مبتلا است. در هر شرایطی خشکی خطرناک نیست اما به مرور مشکلات و عوارض دیگری را به همراه خواهد آورد بنابرین برای درمان آن باید اقدام شود.
علائم خشکی پوست
پوست خشک در شرایط مختلف علائم و نشانه های متفاوتی را از خود بروز می دهد. برخی از این علائم بخاطر شرایط فصلی و در سرمای زمستان بروز می کنند و اگر فرد مبتلا به خشکی دائمی باشد با نشانه های همیشگی و مشخصی رو برو می شود. وضعیت جسمی فرد، شرایط سنی، محیط زندگی، آب و هوا، تغذیه و … به همراه شدت خشکی از جمله عوامل اثر گذار بر روی نشانه های این بیماری می باشند. رایج ترین نشانه های ابتلا به خشکی عبارتند از :
- زبر و خشن شدن سطح بیرونی پوست که کاملا حس می شود.
- احساس خارش در سطح پوست
- سفت شدن پوست و احساس خشکی آن
- ترک خوردگی و از هم گسستگی بافت پوست
- لایه اندازی و جدا شدن پوست در نواحی مختلف
- تغییر رنگ پوست به قرمز یا تیره در پوست های مختلف
- عمیق شدن ترک ها تا حدی که از آنها خون جاری می گردد.
در مواردی که خشکی به صورت فصلی باشد همان خشن شدن سطحی پوست، زبر شدن و ترک خوردن ایجاد می شود و در فصل گرما یا با انجام مراقبت های معمول مانند پوشیدن دستکش بهبود می یابد. هرچه این علائم شدیدتر و آزاردهنده تر باشند باید برای درمان اقدام شود.
همچنین بخوانید: اسیدتراپی پوست چیست
علت
در تعریف خشکی پوست آمده است که پوست خشک فاقد رطوبت و چربی می شود. پس اصلی ترین علت پوست خشک بدن از دست رفتن آب و چربی آن می باشد. عوامل گسترده ای می توانند باعث از دست رفتن رطوبت و چربی شوند که عبارتند از:
- سرما : زمانی که سرما با باد و سوز همراه باشد رطوبت پوست را از بین می برد و باعث خشک شدن آن می شود.
- شستشو و حمام زیاد : حمام زیاد چربی و رطوبت پوست را می برد و استفاده از مواد شیمیایی شوینده بدن، کامل پوست را خشک می کند اگر تعداد حمام رفتن زیاد باشد، بدن نمی تواند این چربی از دست رفته را تامین کند و پوست خشک باقی می ماند. همچنین اگر در محیط بیرون و فضای سرد مشغول فعالیت هستید زیاد دست ها را نباید بشویید. سرما در کنار شستشوی زیاد خشکی را تشدید می کند.
- افزایش سن : با بالا رفتن سن میزان احیا و کلاژن سازی پوست کم می شود، بافت پوست دیرتر بازسازی می شود و به همین دلیل قسمت زیادی از آن کیفیت خود را از دست می دهد و منجر به خشک شدن پوست می گردد.
- استفاده زیاد از شوینده های شیمیایی:صابون ها و شامپو های بدن، ابتلا به بیماری خاص و طول درمان بالا ( مانند بیماری سرطان)، مبتلا بودن به بیماری های پوستی مانند پسوریازیس و … از دیگر علل ایجاد پوست خشک می باشند.
- شیو کردن: شیو کردن می تواند باعث ایجاد خشکی به صورت موضعی شود و باید برای جلوگیری از این مشکل از مواد مخصوص برای انجام اصلاح و شیو استفاده کرد همچنین بهترین برندهای افتر شیو، کارایی بالایی در این زمینه دارند که می توانید در قسمت محصولات اصلاح آنها را تهیه کنید.
- کمبود ویتامین: پوست نشانگر وضعیت سلامتی فرد می باشد زمانی که دچار خشکی شود می تواند نشان دهنده کمبود ویتامین B باشد. در این زمینه با انجام آزمایش ها در صورت نیاز باید مکمل ویتامین B تهیه شود.
عوامل خطر پوست خشک
برخی شرایط سبب می شود که خشکی شرایط خطرناکتری را ایجاد کند و نیاز به انجام مراقبت و توجه بیشتری وجود داشته باشد. برخی از موارد ایجاد خطر پوست خشک عبارتند از:
- ابتلا به بیماری های زمینه ای مانند دیابت، کم کاری تیروئید، سوء تغذیه و مشکلات کبدی.
- محل زندگی و کار که در موقعیت جغرافیایی با آب و هوای سرد و خشک قرار داشته باشد.
- افزایش سن و رسیدن به میانسالی که به مرور سطح چربی و رطوبت پوست کمتر می شود.
- انجام ورزش های آبی و یا شنا به مدت طولانی در استخر های دارای کلر زیاد.
- شرایط شغلی که نیاز به شستشوی زیاد دست وجود داشته باشد از جمله تعمیرکاری، پرستاری، مکانیکی و …
- اگر فرد در محیط های صنعتی، ساختمانی و … فعالیت داشته باشد و با مواد شیمیایی، خاک، آجر و سیمان به مقدار بالایی در تماس باشد سطح خشکی افزایش می یابد.
دلایل خشکی در نواحی مختلف بدن
خشکی در نواحی مختلف بدن همیشه ناشی از یک مشکل و علت نیست. برای همین نمی توان یک درمان را در همه موارد به کار برد. باید متناسب با محل خشکی درمان انتخاب شود. برخی از نواحی بدن که بیشتر دچار خشکی می شوند به همراه علت آنها عبارتند از:
-
علت خشکی پوست صورت
از جمله نواحی که افراد زیادی در آن خشکی را احساس می کنند صورت می باشد. پوست صورت تقریبا همیشه اوقات در معرض هوای محیط قرار دارد و به همین دلیل سرما و خشکی هوا تاثیر بیشتری روی آن می گذارد و باعث از دست دادن رطوبت آن می شود. نور شدید خورشید، فعالیت های کاری و ورزشی از دیگر موارد دخیل در خشکی صورت می باشند.
برای جلوگیری از خشکی پوست صورت استفاده از کرم های مرطوب کننده و آبرسان ها بهترین اقدام می باشد. همچنین باید در انتخاب صابون و شوینده صورت دقت کنید تا فاقد آلفا هیدروکسی اسید و رتینوئید باشد.
-
علت خشکی کف دست و انگشتان
کار کردن با ابزار مختلف، شستشوی زیاد دست، تماس با مواد شیمیایی، مواد و مصالح ساختمانی مانند سیمان، کار در هوای سرد و … از جمله عوامل و علت های خشکی کف دست و انگشتان می باشد. بهتر است با توجه به نوع کار از دستکش استفاده شود و در هوای سرد و خشک، مرطوب کننده های پوست از یادتان نرود.
-
علت خشکی لب
پوست لب به مراتب از پوست صورت نازک تر است. تماس دائمی بزاق دهان، خیس شدن لب ها به دلیل خوردن و آشامیدن، برخورد زبان و … سطح حساسیت آن را بالا می برد و اگر محیط خشک باشد، لب دچار ترک خوردگی می شود. برق لب و ویتامینه های موجود برای محافظت از خشکی لب موثر هستند.
-
علت خشکی گردن
علاوه بر عوامل تاثیر گذار بر روی پوست صورت مانند هوا، آفتاب و سرما، تاثیر شوینده ها و مشکلات بیماری هایی مانند اگزما می تواند خشکی گردن را سبب گردد.
-
علت خشکی سر
استفاده زیاد از شامپوهای شیمایی باعث آسیب به مو و پوست سر می شود. افراد برای جلوگیری از چرب شدن موها، به طور مکرر پوست سر را با این شوینده ها شستشو می دهند و عامل خشکی آن می شوند. برای انتخاب شامپوی مناسب می توانید از لیست محصولات و یا با کمک کارشناسان بهترین مورد را انتخاب کنید.
قسمت های دیگری از بدن از جمله پوست ساق پا، نواحی اندام تناسلی، کف پا و آرنج از جمله دیگر نواحی بسیار حساس و مستعد خشکی می باشند. هر موردی که سبب از دست رفتن رطوبت در این نواحی شود، خشکی را به همراه خواهد داشت. همچنین برای اندام تناسلی حتما حفظ بهداشت با محصولات استاندارد صورت گیرد.
کمبود کدام ویتامین باعث خشکی پوست سر میشود؟
طبق نتایج پزشکی و مقالات علمی در این زمینه کمبود ویتامین های مربوط به گروه B بر شرایط پوستی فرد اثر می گذارد و می تواند منجر به پوست خشک شود. مهمترین ویتامین های خانواده B که بیشترین تاثیر را برو روی پوست دارند B6 و B12 می باشد.
درمان های خانگی خشکی
درمان خانگی خشکی می تواند شامل روش های مراقبتی و جلوگیری از این بیماری باشد و هم اینکه با ایجاد رطوبت در سطح پوست، خشکی بوجود آمده را با کمک این روش ها درمان کرد.
- از مرطوب کننده های پوست استفاده کنید.
- از حمام های طولانی و مکرر بپرهیزید و به صورت روز در میان دوش بگیرید. اگر روزانه حمام می کنید حداکثر 10 دقیقه باشد.
- با آب ملایم و ولرم حمام کنید و آب بسیار داغ استفاده نکنید.
- از ماسک ها و ملایم کننده های طبیعی و صنعتی به صورت روزانه استفاده کنید.
- چون تعداد شستشوی دست در روز زیاد است از مایع های مخصوص دستشویی و صابون های حاوی مرطوب کننده استفاده کنید.
- در صورت احساس خارش در بدن، بجای خاراندن آن حتما از کرم های ضد خارش حاوی یک درصد هیدروکورتیزون استفاده کنید.
درمان های پزشکی و زیبایی پوست خشک
در مواردی که سطح خشکی شدید و آزار دهنده باشد نیاز به اقدامات پزشکی است. متخصص پوست از برنامه هایی مانند تغییر در برنامه غذایی، استفاده از کرم ها، روغن ها، آبرسان های و مرطوب کننده های تخصصی می پردازد. مهمترین کرم ها و آبرسان ها برای خشکی عبارتند از :
- آب رسان سیمپل
- مرطوب کننده کامان
- مرطوب کننده نئودرم
- مرطوب کننده کامان اویل پلاس
- آب رسان استوینز
- ژل آب رسان کلینیک
- نرم کننده ثمین
- مرطوب کننده و آب رسان سوپکس
- مرطوب کننده دلارم
- لوسیون مرطوب کننده ورونیک
- لوسیون نئودرم
- مرطوب کننده سی گل
استفاده از مرطوب کننده و آبرسان با کیفیت بسیار مهم بوده و در درمان خشکی بسیار موثر است . میتوانید برای خرید با کیفیت ترین مرطوب کننده ها و آبرسان های پوست به فروشگاه غفارزاده مراجعه نمایید.
درمان های سریع خشکی پوست
برخی از پزشکان برای درمان پوست خشک از تجهیزات پیشرفته و دستگاه های تخصصی استفاده می کنند که در زمان کوتاهی نتایج بسیار موفقی ارائه می کنند. برخی از روش های تخصصی درمان سریع پوست خشک عبارتند از :
- میکرودرم آبریژن : با کمک این روش لایه سطحی پوست ترمیم می شود و مشکلات مختلف از جمله خشکی پوست، ترک ها، تیرگی پوست، چین و چروک ریز و … برطرف می شود. در این درمان از پاشش کریستال های ریز در سطح پوست استفاده می شود.
- هیدرودرم آبریژن : با کمک این دستگاه سطح خارجی پوست صیقل داده می شود و همزمان آبرسانی به آن نیز انجام می شود. نحوه آب رسانی در این دستگاه با فشار بالایی صورت می گیرد و سبب می شود رطوبت مناسبی جذب پوست خشک شده گردد. با دریافت این رطوبت و اصلاح ساختار بیرونی، خشکی برطرف می گردد.
- مزوتراپی : در روش مزوتراپی هر آنچه مورد نیاز پوست است به صورت مستقیم به بافت و لایه میانی تزریق می شود. با این روش کمبود ویتامین ها و مواد معدنی پوست جبران می شود و از طرفی رطوبت از دست رفته به آن باز گردانده می شود. با کمک مزوتراپی می توان مواد آب رسان را برای جذب سریعتر به پوست تزریق کرد.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام، ممنون مطلب کاملی بود
با عرض سلام
خیلی ممنون از انرژی مثبت شما