بهترین روش کلاژن سازی پوست صورت
در این مطلب میخواهیم در مورد روشهای کلاژن سازی صحبت کنیم. یکی از اصلیترین موادی که پوست برای سالم و جوان ماندن به آن نیاز دارد، کلاژن است. این کلاژن از ابتدا در بدن ما وجود دارد؛ اما به مرور زمان و با افزایش سن، تولید کلاژن در بدن نیز کاهش مییابد؛ به همین دلیل پوست کمکم، دچار افتادگی و چین و چروک خواهد شد. تولید کلاژن را میتوان از طرق مختلفی در بدن افزایش داد. هم روشهای ساده و خانگی و هم روشهای پزشکی در این امر موثر هستند. در این مقاله میخواهیم در مورد روشهای مختلف افزایش کلاژن سازی پوست صحبت کنیم.
کلاژن چیست؟
کلاژن (Collagen) نوعی پروتئین است که میتوان آن را مهمترین پروتئین جوانساز پوست صورت و بدن به شمار آورد. میتوان گفت کلاژن یکی از پروتئینهایی است که در مقایسه با سایر پروتئینها، به میزان بیشتری در بدن وجود دارد. این پروتئین علاوه بر ساختن و ترمیم بافت پوست، در ساخت استخوانها، عضلات، تاندونها و رباطها نیز نقشی اساسی ایفا میکند. برای اینکه بتوانیم با کارکرد کلاژن در بدن آشنا شویم، بهتر است در ابتدا ساختار پوست را بشناسیم.
پوست دارای سه لایه اپیدرم، درم و هیپودرم است. اپیدرم بالاترین و اولین سطح از لایه پوست بوده که وظیفه اصلی آن، حفظ و کنترل آب داخل و میان سلولها و بافتها است. در واقع اپیدرم نوعی لایه محافظ است که اگر دچار آسیب شود، آب بدن کم شده و به مرور زمان از دست خواهد رفت. لایه دوم که در زیر اپیدرم قرار دارد، لایه درم است. بخشهای مختلفی مانند رگهای خونی، فولیکولهای مو و عصبها در لایه درم قرار گرفتهاند. این لایه از پروتئین کلاژن ساخته میشود.
پروتئین کلاژن با تشکیل شبکه گستردهای از فیبرها، میتواند تاثیر بهسزایی در رشد سلولها و رگهای خونی داشته باشد. در واقع میتوان گفت، کلاژن وظیفه پشتیبانی پوست را بر عهده دارد. لایه سوم و آخر، لایه هیپودرم یا بافت زیر جلدی است. هیپودرم لایهای است که از چربی و بافت همبند تشکیل شده است. همچنین این لایه دارای اعصاب، غدد عرق، رگهای خونی بزرگ و غدد چربی است. حفاظت از اندامهای مهم بدن و همچنین گرمای درون آن، بر عهده هیپودرم است.
همچنین بخوانید: انواع پوست و راه های تشخیص آن
اهمیت کلاژن سازی برای پوست
وقتی که سن افزایش مییابد، کمکم علائم پیری پوست بر روی آن ظاهر میشوند. یکی از اصلیترین موارد برای ظهور این علائم، کاهش کلاژن سازی است. با کم شدن کلاژن در بدن، علائمی مانند شل شدن و افتادگی پوست، چین و چروک، از بین رفتن خاصیت ارتجاعی پوست و همچنین سفت شدن مفاصل ایجاد میشوند. اما اگر از روشهای تولید کلاژن استفاده کنیم، پوست نرمتر، سفتتر و صافتر خواهد شد.
افزایش میزان کلاژن در بدن، موجب میشود که سرعت ترمیم و بازسازی سلولهای پوست نیز افزایش یابد. علاوه بر آن کلاژن با مرطوب نگه داشتن پوست، از ایجاد چین و چروک جلوگیری میکند. تمامی این عوامل کمک میکنند که پوستی شفافتر، درخشانتر و جوانتر داشته باشیم. در حال حاضر کلاژن در میان تمام پروتئینها، مهمترین پروتئین برای حفظ جوانی و شادابی پوست به شمار میآید.
انواع راه های افزایش کلاژن سازی پوست
خوشبختانه کلاژن جزء آن دسته از موادی است که با رعایت یک سری اصول، میتوان تولید آن را در بدن افزایش داد. همچنین از روشهای پزشکی و دستگاهی نیز میتوان برای افزایش تولید این ماده در بدن استفاده کرد. رعایت یک رژیم غذایی صحیح و اصولی یا کمک گرفتن از ماسکهای خانگی که با مواد طبیعی ساخته میشوند، تولید کلاژن در بدن را به میزان زیادی افزایش خواهد داد.
همچنین استفاده از برخی مکملهای غذایی مانند ویتامینها یا حتی برخی تمرینات روزانه مانند ماساژ صورت، تاثیرات خوبی در کلاژن سازی خواهند داشت. البته استفاده از این روشها قدری زمانبر است و برخی از افراد، ممکن است بخواهند ظرف مدت زمان کوتاهی به نتیجه دلخواه برسند. برای این افراد نیز روشهایی مانند استفاده از قرصهای کلاژن و یا استفاده از برخی دستگاه های زیبایی و جوانسازی پوست وجود دارد. در ادامه این مطلب، در مورد هر دو روش خانگی و پزشکی صحبت میکنیم.
همچنین بخوانید: پاکسازی پوست یا فیشیال چیست
1. روش های خانگی افزایش کلاژن سازی پوست
انجام یک سری کارها و رعایت برخی اصول، میتواند در تولید کلاژن پوست اثرگذار باشد. در ادامه به برخی از اصلیترین این موارد اشاره میکنیم.
-
استفاده از آبرسان های حاوی ویتامین
یکی از راههای کلاژن سازی پوست، استفاده از آبرسانهای حاوی ویتامین، بهخصوص ویتامینهای آ و ث است. همچنین محصولاتی که موادی مانند رتینول و رتینوئیک اسید دارند، نقش بهسزایی در تحریک ساخت کلاژن خواهند داشت. البته افراط در استفاده از این مواد، ممکن است در پوست ایجاد التهاب کند؛ بنابراین به میزان کمی باید از آنها استفاده کرد. رساندن ویتامینها به بدن از طریق تغذیه نیز میتواند صورت گیرد. به طور مثال ویتامین ث با مصرف میوهها و سبزیجات تازه، به مقدار زیادی وارد بدن میشود. خوراکیهایی مانند کلم بروکلی، پاپایا، مرکبات، اسفناج، توت فرنگی و آناناس، منبع خوبی برای ویتامین سی هستند.
برای خرید محصولات مراقبت از پوست کلیک کنید.
-
داشتن تغذیه سالم
همانطور که گفتیم، داشتن تغذیه سالم نقش عمدهای در ساخت کلاژن خواهد داشت. مصرف مواد غذایی دارای امگا ۳، پروتئین، انواع ویتامینها و آنتی اکسیدانها، میتوانند ساخت کلاژن را تحریک کنند. مصرف پروتئین منجر به تولید آمینو اسید در بدن میشود؛ این موضوع، جذب سایر مواد مغذی مانند اسیدهای چرب امگا ۳ و ویتامین آ را راحتتر و سریعتر خواهد کرد. غذاهای دریایی، روغن کبد ماهی کاد، دانه چیا، تخم کتان، جگر و گردو منابع خوبی برای این مواد هستند. آنتی اکسیدانها نیز از طریق موادی مانند فلفل دلمهای، توت، انبه، کیوی، آناناس، حبوبات، سبزیجات دارای برگ سبز و مرکبات به بدن میرسند.
-
استفاده از کرم ضد آفتاب
یکی از اصول مهم برای تحریک کلاژن سازی پوست، استفاده مستمر از کرم ضد آفتاب است. قرار گرفتن در معرض نور خورشید بیشتر از دو ساعت، آنزیمهای از بین برنده کلاژن را فعال کرده و به مرور زمان پوست آسیب خواهد دید. کرم ضد آفتاب باید دارای حداقل SPF 30 بوده و در چهار فصل سال استفاده شود.
-
استفاده از ماسک های مفید طبیعی
یکی دیگر از بهترین راههای خانگی برای تحریک کلاژن سازی، استفاده از ماسکهای طبیعی و مفید است. یکی از بهترین ماسکها، ماسک ژل آلوئهورا بوده که نه تنها برای التهاب و سوختگی، بلکه برای جوانسازی و تولید کلاژن نیز استفاده میشود. برای استفاده از ماسک آلوئهورا، باید تکهای از آن را با چاقو بریده، ژل وسط برگ را از آن جدا کرده و داخل یک ظرف ریخته و آن را له کنید. این ماسک باید حدود ۲۰ دقیقه بر روی پوست مانده و سپس شسته شود.
از دیگر ماسکهای مفید برای تحریک تولید کلاژن در بدن، ماسک ماست و عسل است. این ماسک علاوه بر ساخت کلاژن، به آبرسانی، رفع لکههای پوستی و اسکار نیز کمک میکند. همچنین این ماسک موجب تنظیم ph پوست نیز خواهد شد. برای تهیه ماسک ماست و عسل، یک یا دو قاشق غذاخوری ماست به همراه نصف قاشق چایخوری عسل، باید با یکدیگر مخلوط شده و حدود ۳۰ دقیقه بر روی پوست قرار داده شود.
-
مصرف ژلاتین
ژلاتین یکی از موثرترین مواد برای ساخت کلاژن در بدن است. این ماده هم به صورت آماده بوده و هم از طریق مواد غذایی به بدن میرسد؛ به طور مثال موادی مانند قلم گوسفند و گاو، یکی از بهترین مواد برای استخراج ژلاتین هستند. در واقع برای تهیه ژلاتین از قلم گاو و گوسفند، باید آنها را جوشانده و مصرف نمود. ژلاتین نه تنها به کلاژن سازی کمک میکند، بلکه برای استحکام استخوانها و مفاصل نیز مفید است.
-
استفاده از تونرهای دست ساز
یکی دیگر از راههای خانگی برای تحریک کلاژن سازی در بدن، استفاده از تونرهای خانگی دستساز است. به طور مثال تونر چای سبز، تاثیرات بهسزایی در ساخت کلاژن خواهد داشت. به طور کلی چای سبز به دلیل داشتن آنتی اکسیدان فراوان، از مفیدترین مواد برای محافظت از پوست به شمار میآید. برای ساخت تونر چای سبز، باید مقداری چای سبز دم شده را در داخل یک ظرف ریخته و در دمای محیط گذاشته تا سرد شود.
سپس آب یک لیمو ترش را درون آن ریخته و مخلوط به دست آمده را درون یک ظرف شیشهای یا اسپری بریزید. با استفاده از پنبه پوست خود را با این تونر شستشو دهید. یکی دیگر از بهترین مواد برای پوست که میتوان تونر آن را تهیه کرد، گلاب است. گلاب تاثیر بهسزایی در رفع چین و چروکها و جوانسازی پوست دارد. گلاب با پاکسازی عمیق پوست، طراوت و شادابی را به آن هدیه میدهد. برای استفاده از تونر گلاب، باید مخلوط ۲ قاشق غذاخوری گلاب و نصف قاشق غذاخوری لیمو را با استفاده از پنبه و یا اسپری به صورت خود بمالید.
2. روش های پزشکی کلاژن سازی پوست
امروزه تقریباً میتوان گفت اغلب مشکلات پوستی، در علم پزشکی درمان دارند. درمانهای پوستی هم از طریق داروها و کرمهای مختلف انجام میشوند و هم از طریق برخی دستگاهها و تزریقها.
-
دستگاه میکرودرم ابریژن
یکی از بهترین درمانهای پزشکی برای تحریک ساخت کلاژن، استفاده از دستگاه میکرودرم ابریژن است. این دستگاه علاوه بر تحریک کلاژن، به رفع لکههای پوستی، جای زخم، آکنه، تیرگیها، منافذ باز، چین و چروک و آفتاب سوختگی نیز کمک میکند. در این روش با کشیده شدن هندپیس میکرودرم بر روی پوست، کریستالهای اکسید آلومینیوم بر روی پوست پاشیده شده و لایهبرداری انجام میشود.
-
لیزر درمانی
یکی دیگر از بهترین روشهای پزشکی برای تولید کلاژن، استفاده از دستگاههای لیزر است. لیزر درمانی به کمک دستگاههایی مانند هایفو، فواید مختلفی مانند سفت کردن پوست، رفع چین و چروک، جای جوش، خط لبخند و صاف کردن پوست دارد. لیزر درمانی به کمک امواج متمرکز فراصوت انجام میشود. این امواج شدت بالایی داشته و میتوانند از طریق وارد کردن شوک پوستی، به لایههای عمیق پوست نفوذ کرده و سلولهای پوستی را برای تولید کلاژن تحریک کنند. لیزر درمانی برای ساخت کلاژن انواع مختلفی دارد که شامل لیزر فرکشنال CO۲، لیزر اربیوم و لیزر Nd:YAG میشوند.
-
میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ نیز به کمک دستگاهی با سوزنهای کوچک انجام میشود. این دستگاه سوراخهای ریزی در پوست ایجاد میکند که منجر به تحریک تولید کلاژن و الاستین پوست میشود؛ در نتیجه موجب رفع چین و چروک، جای زخم و لکههای تیره خواهد شد.
برای اطلاعات بیشتر: دوره آموزشی میکرونیدلینگ صورت
-
دستگاه IPL
در دستگاه IPL از نور شدید پالسی استفاده میشود؛ این دستگاه برای بسیاری از مشکلات پوستی نظیر رفع چین و چروک، لکههای تیره و … کاربرد دارد. دستگاه IPL تقریباً عملکردی شبیه به دستگاههای لیزر دارد. این دستگاه از فلش لامپهای زنون ساخته شده و نوری که از آن تولید میشود، دارای چند طول موج است. در واقع عملکرد این دستگاه، به کمک پالسهای نوری است. دستگاه IPL جزء دستگاههای لیزر به شمار نمیآید؛ اما در اصطلاح عموم در برخی از موارد، به این روش، لیزر میگویند.
-
فرکانس رادیویی (RF)
در روش فرکانس رادیویی، از انرژی گرمایی برای کلاژن سازی استفاده میشود. این روش برای مشکلات دیگر پوستی نظیر افتادگی پوست، چین و چروک و خطوط ریز نیز کاربرد دارد. در روش فرکانس رادیویی، امواجی رادیویی با فرکانس بالا تولید میشوند که میتوانند بر روی بافتهای پوستی اثر بگذارند. در واقع امواج رادیویی، بافتهای پوستی را منبسط و سرد کرده و از این طریق به بهبود جریان خون کمک میکنند. این فرایند موجب تحریک سلولهای آن ناحیه شده و در نهایت به تحریک تولید کلاژن و الاستین کمک میکند.
-
استفاده از کرم های کلاژن سازی پوست
درمانهای پزشکی فقط از طریق دستگاهها انجام نمیشوند؛ بلکه بنا بر تشخیص پزشک، میتوان از داروها و کرمهای مختلف نیز استفاده کرد. برای تحریک کلاژن سازی نیز کرمهای مختلفی وجود دارند. یکی از بهترین کرمها، کرم رتینول است؛ رتینول در واقع یکی از انواع ویتامین آ است که با تحریک تولید کلاژن، میتواند چین و چروک را کمتر کرده و به جوانسازی پوست کمک کند.
از دیگر کرمهای موثر در این زمینه، کرم اسید هیالورونیک است. اسید هیالورونیک مادهای است که از همان بدو تولد در بدن انسان وجود دارد. هر چقدر سن فرد افزایش پیدا کند، از میزان اسید هیالورونیک در بدن نیز کاسته خواهد شد. وجود این ماده در بدن میتواند به تولید کلاژن کمک کند. همچنین اسید هیالورونیک، رطوبت پوست را حفظ خواهد کرد.
سخن پایانی
در این مطلب در مورد انواع روشهای کلاژن سازی صحبت کردیم. علاوه بر روشهای خانگی، روشهای پزشکی نیز وجود دارند که در مورد آنها صحبت کردیم. اما همیشه پیشگیری بهتر از درمان است؛ شاید بتوان گفت بهترین راه برای پیشگیری از کاهش تولید کلاژن و تحریک ساخت آن، داشتن یک رژیم غذایی سالم و مغذی و ورزش است؛ بنابراین با داشتن یک سبک زندگی سالم، پوستی سالم نیز خواهید داشت.
دیدگاهتان را بنویسید